Den här banankakan görs aldrig på själv bananen... utan på bananskalet! Helt galet och men fantastiskt gott OCH självklart ett superbra sätt att ta vara på sådant du vanligtvis slänger.

6 feb 2020

Den här kakan är superrolig att bjuda vänner och familj på eftersom det är helt omöjligt att gissa att den faktiskt innehåller bananskal. Eftersom du kommer äta bananskalet så skulle jag köpa ekologiska bananer och tvätta de väl i varmt vatten. Du gör den enkelt helt vegansk.

Är bananskal giftigt? Nej, enligt Livsmedelsverket ligger alla tester under gränsvärdena. Vill du ha ett skal helt fritt från bekämpningsmedel, välj ekologisk!

Banankaka
2 bananer, bara skalet
0,5 dl vätska från banankoket
4 dl vetemjöl
3,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
125 g smör, smält
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1,5 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
0,5 tsk vitvinsvinäger

Frosting
125 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
2,5 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker
0,5 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
4 dl florsocker

Banankaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla två springformar, 20 cm i diameter.
3. Skär bort de hårda ändarna på bananskalet och hacka sedan skalet grovt. Lägg ner i en kastrull och täck precis med vatten. Låt sjuda i 10 min.
4. Mixa bananskalet med 0,5 dl av kokvätskan.
5. Blanda ihop vetemjöl, strösocker bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
6. Vispa ner smält smör, yoghurt, mjölk vitvinsvinäger och de mixade bananskalen. Vispa tills du har en slät smet utan klumpar.
7. Fördela smeten i formarna och grädda i ca 35 minuter. Den ska vara torra i mitten. Ta ut och låt svalna helt.

Frosting
1. Häll ner samtliga ingredienser i en skål och vispa till en krämig frosting med hjälp av en elvisp. Låt vila i kylskåpet ett tag om den behöver bli lite fastare.
2. Lägg en banankaka på ett fat. Bred ut en generös klick över.
3. Lägg på nästa banankaka och täck nu allt med frosting. Servera!

Relaterade artiklar