Den klassiska desserten men som frukostmat. Chokladgranola, yoghurt, kokos mm...mmmmm. En frukost att vakna med ett leende till.

14 Nov 2019

2 portioner

3,5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl kokoschips
2 bananer
2 dl chokladgranola, se nedan
2 tsk lönnsirap

Chokladgranola
1 liter havregryn
2 dl hela skalade mandlar
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
1 tsk havssalt
1,5 dl kokosolja
1,5 dl agavesirap
3 msk kakao
2 dl kokoschips
2 dl torkade aprikoser, tärnade
0,5 dl kakaonibs

1. Vispa yoghurt och kokoschips i en bunke.
2. Skala bananerna, dela dem på längden och lägg dem i en djup tallrik.
3. Lägg kokosyoghurten mellan bananhalvorna. Strö chokladgranola över och droppa lönnsirapen på bananen.

Chokladgranola
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
2. Blanda havregryn, mandlar, pumpakärnor, solrosfrön och salt i en bunke.
3. Smält kokosolja, agavesirap och kakao i en kastrull. Häll det över grynen och blanda. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta i cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna.
4. Blanda med kokos, aprikoser och kakaonibs. Förvara i en burk med tättslutande lock.
Recept: Anna och Rasmus Axelsson Foto: Lennart Weibull

Frukost hela dagen
I Anna och Rasmus Axelssons bok Frukost hela dagen (Natur & Kultur) får du en hel hög med lakto-ovo-vegetariska recept till en lyxig frukost med hälsosam touch. Mycket går enkelt att göra veganskt.