Recept: Anna och Rasmus Axelsson Foto: Mira Wickman Porträttfoto: Lennart Weibull
Nu kommer den efterlängtade uppföljaren till succékokboken Frukost hela dagen. Bakom boken står Anna och Rasmus som också driver de hypade kaféerna Pom & Flora i Stockholm.
Lika populära som Pom & Flora-kaféerna i Stockholm blivit, lika uppskattad blev grundarna Anna och Rasmus första kokbok – som satte fokus på den nya moderna frukostmaten.
I backspegeln har det visat sig att kärleken till annorlunda gröt, matiga bowls och svingoda mackor inte var en kortlivad romans. Tvärtom har rätterna utvecklats och nu finns många nya recept att dyka ner i. För dig som gillar lagom hälsosam mat och uppskattar vegetariskt ibland passar de här enkla, goda och snabba rätterna perfekt. Hitta dina egna favoriter och kombinationer, och laga dem från grunden med råvaror i säsong.
Frukost hela dagen vol. 2 fortsätter att inspirera på det inslagna spåret, med både nya lättlagade recept och uppdaterade klassiker. Nötsmör, chiapudding och spännande kryddblandningar – allt får plats på frukostbordet, självklart i sällskap av utvalda sötsaker och bakverk.
Frukost hela dagen
I Frukost hela dagen vol. 2 (Natur & kultur) av Anna och Rasmus Axelsson hittar du lyxiga varianter på klassiker. Gröt, nötsmör, yoghurt bowls, chiapuddingar, toasts m.m. Alla med en kreativ och frestande twist.
Banana split
2 portioner
2 bananer
3,5 dl turkisk yoghurt, t ex havrebaserad
1 dl kokoschips
1 dl kokoschips
2 msk jordnötssmör
2 dl chokladgranola, se recept
2 tsk lönnsirap
1. Skala bananerna och dela dem på längden och lägg på en tallrik.
2. Blanda yoghurt och kokoschips och lägg mellan bananhalvorna. Lägg på 1 klick jordnötssmör, strö över chokladgranola och droppa på lönnsirap.
Chokladgranola
ca 2 liter
2 dl kokosfett
2 dl kokossocker
2 dl dadelsirap
1,5 dl olivolja
1 tsk havssalt
0,5 dl kakao
2 tsk mald kardemumma
Torra ingredienser
5 dl fiberhavregryn
3 dl krossat bovete
3 dl hackad mandel
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 dl helt bovete
2 dl riven kokos
1 dl linfrön
1 dl hampa
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
2. Torra ingredienser: Blanda ingredienserna i en rostfri bunke.
3. Smält kokosfettet i en kastrull. Tillsätt kokossocker, dadelsirap, olivolja, salt, kakao och kardemumma. Blanda och låt koka upp. Häll blandningen över de torra ingredienserna och blanda väl.
4. Bred ut på plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen cirka 30 minuter, rör om efter halva tiden. Låt svalna på plåten. Förvara i burk med tättslutande lock. Håller cirka 6 månader.