Banana split-semlor, 10 st
Vetedeg
150 g smör, t ex mjölkfritt
1 paket jäst, 50 g
2 tsk kardemummakärnor
3 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
10-11 dl vetemjöl special
Chokladkräm
50 g mörk choklad
100 g mandelmassa
2 msk grädde, t ex havregrädde
Vaniljgrädde
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
0,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljextrakt
Fyllning & topping
2 bananer
1 ask jordgubbar, 250 g
färdig chokladsås
strössel
Vetedeg
Smält smöret. Smula ner jästen i en degbunke. Krossa kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mjölken i en kastrull. Värm upp tills vätskan är fingervarm och häll sedan över jästen. Rör runt tills jästen har löst sig. Häll nu
på strösocker, salt, smör och nästan allt vetemjöl. Knåda degen i en hushållsassistent eller för hand i 10 minuter. Känns den för lös och kladdig är det bara att tillsätta det resterande mjölet. När du har en smidig deg täcker du över den med en kökshandduk och låter jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 10 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Chokladkräm
Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i mikron eller i en kastrull. Häll ner smält choklad, mandel- massa och grädde i en matberedare och mixa till en slät kräm. Du kan även mosa ihop allt med en gaffel.
Vaniljgrädde
Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsocker och vanilj.
Skär av toppen på vetebullarna och gröp ur underdelen. Fyll håligheten med chokladkrämen. Spritsa vaniljgrädden över. Skiva bananerna och jordgubbarna och fördela över den spritsade grädden. Lägg på locket och ringla över chokladsås och strössel.
1 svar på ”Banana split-semlor”