Ballerinakex (veganska)

Denna kaka som är älskad av alla i alla läger och som finns inetsad i alla barndomsminnen ska ju såklart också kunna njutas av alla. Vilket du kan nu, för här är receptet!

25 st

Ballerinakex är fantastiska att ha i sitt artilleri av kakrecept av flera olika anledningar. Ett: Alla blir galet imponerade om du ställer fram ett fat med egenbakade ballerinakex, så är det bara. Två: De är inte veganska! Ah, skandal.

Kakdeg
200 g mjölkfritt margarin, tärnat
½ dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
2 msk kakao

Nougatfyllning
100 g mörk choklad, hackad
100 g nötkräm

1. Lägg ner margarin, socker, mjöl och vaniljsocker i en matberedare. Mixa ihop tills du har ärtstora bitar.
2. Häll ner vattnet och mixa snabbt ihop. Dela degen på hälften. Arbeta ihop den ena degen på ett arbetsbord. Överarbeta inte, då blir kakorna sega. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3. I den andra degen arbetar du in kakaon och när du har en smidig deg plastar du in även den och låter vila i minst 30 minuter i kylen.
4. Kavla ut chokladdegen tills den är ca 3 mm tjock. Ta ut rundlar om ca 6 cm i diameter. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
5. Kavla ut den naturella degen och ta ut rundlar om ca 6 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten med kakmått, kork eller tyll. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
6. Grädda samtliga kakor i 8-10 minuter tills de börjar få färg i kanterna. Ta ut och låt svalna helt.
7. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Blanda ner nötkrämen och smält ihop. Häll över i en skål och låt stelna till lagom fast konsistens i kylskåpet.
8. Spritsa en klick nougatfyllning på varje chokladkaka. Lägg på en ljus kaka och tryck till lätt. Klart!

 

I Mattias Kristianssons senaste bok Baka veganskt (Semic förlag) blandas en rad olika klassiker i vegansk tappning. Vetebullar, pajer, kakor, kondisbitar, munkar, macarons, cupcakes och mycket mer.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Simon Bajada