Baljväxter utmanar köttet på Nordic Choice

Nu lanserar Nordic Choice Hotels en ny sorts hamburgare i sina restauranger som kraftigt minskar CO2-utsläppen.

– Våra gäster älskar hamburgare. Oavsett vad vi sätter upp på menyn så kan inget hota den. Men som hotellkedja så vill vi utmana våra gäster och få dem att upptäcka nya livsmedel som de annars inte skulle testa. Vår nya bajväxtburgare är ett sådant exempel. Vi är kräsna när det gäller vad vi sätter på menyn och vi har inte sänkt kraven nu. Det här är en riktigt god burgare som vi är glada över att kunna erbjuda våra gäster. Vi tror att det kommer att bli en favorit som inte bara är god utan som gör att du med gott samvete kan äta dig till en mer hållbar värld, säger Nordic Choice Hotels Director of Food & Beverage Fredrik Blomberg.

Baljväxtburgaren har flera fördelar, både ur ett miljö- och hälsoperspektiv: Den är baserad på svenskodlade baljväxter som är betydligt mindre belastande för klimatet att producera jämfört med köttfärs. Ett kg nötkött släpper i genomsnitt ut 26 kg CO2e medan baljväxter i genomsnitt ger upphov till 0,7 kg CO2e. Och eftersom det går åt betydligt mindre mark att odla mat direkt till människor än att omvandla det till kött genom foder, så kräver en burgare på baljväxter endast cirka en åttondel så mycket åkermark än en kötthamburgare.

Samtliga råvaror i baljväxtburgaren är odlade i Sverige såsom baljväxter, svamp, havre och camelinafrön, vilket bidrar till ett hållbart svenskt lantbruk. Burgaren bidrar också till den biologiska mångfalden genom att baljväxterna kommer från blommande grödor som gynnar pollinerare.

Den nya baljväxthamburgaren kommer under våren introduceras på Nordic Choice Hotels restauranger i Sverige.