Baklava ser väldigt svårt ut med sina många, tunna och frasiga lager, men är faktiskt riktigt enkelt och kul att baka. Allt dränks in i en sockerlag vilket gör att nötterna nästan smakar kanderade och bakverket får en lätt seg, underbar konsistens.

14 apr 2020

Och ja, det är galet mycket nötter och socker, men du behöver också bara äta en liten bit för att känna dig mer än tillfredsställd. Perfekt att göra till många och många älskar det tillsammans med en kopp kaffe.

20 bitar

400 g blandade nötter, t ex mandel, valnötter, cashew och pistage
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
450 g filodeg
200 g mjölkfritt margarin, smält

Sockerlag
2 dl vatten
2 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka nötterna ganska fint. Du kan göra det med en kniv, men enklast är att använda en matberedare. Häll ner i en skål, men spara en näve till dekoration.
3. Blanda ner vaniljsocker, kanel och kardemumma i skålen med hackade nötter.
4. Skär eller klipp till filodegsarken så att de passar ner i en stor ugnsform, ca 20×30 cm.
5. Pensla ett lager smält margarin i botten av ugnsformen. Lägg på ett filodegsark och pensla med smält margarin. Upprepa så att du har tre ark filodeg.
6. Strö ut hälften av nötterna över filodegen.
7. Varva filodeg och smält margarin så att du har ytterligare 3 lager. Strö över resterande nötter.
8. Avsluta med tre lager till. Toppa med smält margarin och de resterande hackade nötterna.
9. Skär baklavan i bitar med en vass kniv. Det är både för att den är svår att skära som färdiggräddad, men främst för att sockerlagen ska kunna sippra ner mellan lagerna. Bäst tycker jag är att skära till fyra rader på längden och fem på bredden.
10. Grädda i 20-30 minuter. Baklavan ska få fint med färg.
11. Under tiden som baklavan gräddas blandar du strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
12. När baklavan kommer ut ur ugnen häller du över sockerlagen. Låt svalna helt.