Annons
Cape Ad

Baklava (vegan)

Baklava är ett sött gjort av frasig filodeg och mängder med nötter. Jättegott att äta och roligt att göra.

Baklava är ett bakverk som många känner till och älskar. Frasiga tunna lager av deg och mängder med socker och sockerlag. Helt perfekt till en kopp kaffe eller te. Du kan verkligen ta de nötter du vill ha, från cashew och mandlar, till pistagenötter och valnötter. Det bästa av allt, det är inte så svårt att göra som man kan tro.

baklava vegan

Vad är baklava?

Baklava har sitt ursprung i Osmanska riket (nuvarande Turkiet) och är populärt i bland annat Mellanöstern. Det är tunna lagar av filodeg som varvas med nötter och ibland kryddor. Allt gräddas och sedan hälls en het sockerlag över. Det finns helt galet många olika varianter.

baklava vegan

Nötter i en baklava

Du kan använda vilka nötter som helst i en baklava. Cashewnötter, mandlar, pistagenötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter. Allt beror på vad du vill få smak. Du kan köra på bara en nöt, men vi tycker det blir godast att blanda.

baklava vegan

Baklavarullar

Baklava kommer i så många varianter, både utseendemässigt och innehållsmässigt. Här finns en variant där vi rullat in nötterna istället så att du får läckra baklava rullar. Recept hittar du här.

Recept: Baklava

20 bitar

400 g blandade nötter, t ex mandel, valnötter, cashew och pistage
2 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
450 g filodeg
200 g mjölkfritt margarin, smält

Sockerlag
2 dl vatten
2 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka nötterna ganska fint. Du kan göra det med en kniv, men enklast är att använda en matberedare. Häll ner i en skål, men spara en näve till dekoration.
3. Blanda ner vaniljsocker, kanel och kardemumma i skålen med hackade nötter.
4. Skär eller klipp till filodegsarken så att de passar ner i en stor ugnsform, ca 20×30 cm.
5. Pensla ett lager smält margarin i botten av ugnsformen. Lägg på ett filodegsark och pensla med smält margarin. Upprepa så att du har tre ark filodeg.
6. Strö ut hälften av nötterna över filodegen.
7. Varva filodeg och smält margarin så att du har ytterligare 3 lager. Strö över resterande nötter.
8. Avsluta med tre lager till. Toppa med smält margarin och de resterande hackade nötterna.
9. Skär baklavan i bitar med en vass kniv. Det är både för att den är svår att skära som färdiggräddad, men främst för att sockerlagen ska kunna sippra ner mellan lagerna. Bäst tycker jag är att skära till fyra rader på längden och fem på bredden.
10. Grädda i 20-30 minuter. Baklavan ska få fint med färg.
11. Under tiden som baklavan gräddas blandar du strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
12. När baklavan kommer ut ur ugnen häller du över sockerlagen. Låt svalna helt.