Det här är baklava fast som rullar. Sött, frasigt och fullt av nötter. Goda både varma, som kalla. En riktig crowd-pleaser.

25 Dec 2017

8 rullar/4 portioner

Fyllning
5 dl blandade nötter, ca 300 g, t ex pistage, mandel och paranöt
0,75 dl strösocker
4 ark filodeg
100 g smör, t ex mjölkfritt

Sockerlag
0,75 dl strösocker
0,75 dl vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Mixa nötterna hyfsat fint i en matberedare. Du kan även 
hacka dem med en kniv, men det tar bra mycket längre tid.
3. Blanda nötter med strösocker i en skål.
4. Dela filodegsarken på längden så att du får 8 breda remsor.
5. Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
6. Börja med att pensla en remsa med smält smör.
Lägg en näve nötter i ena kortsidan. Rulla ihop
allt till en smal, fast rulle. Lägg ner den i en ugnsform. Fortsätt så med kvarvarande filodegsark.
 Avsluta med att pensla alla rullar med resterande smör och strö över lite hackade nötter.
7. Sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills de har fått fint med färg.
8. Koka under tiden upp strösocker och vatten till sockerlagen. Låt sjuda i 1 minut så att sockret löser sig.
9. Så fort baklavarullarna kommer ut ur ugnen häller du över sockerlagen. Låt svalna.

Relaterade artiklar