Bakad potatis med svamp- och lökfyllning

Bakad potatis är en rätt man ibland glömmer bort. Det är ju så förbaskat gott och fyllningen förbereds enkelt medan potatisarna bakas i ugnen.

Recept och foto: Karoline Jönsson

2 portioner

2 bakpotatisar eller andra stora potatisar

Sås
2 ½ dl crème fraîche, t ex Oatly iMat Fraiche
½ purjolök, finhackad
1 citron, rivet skal + 1 tsk saft
salt
svartpeppar

Fyllning
4 små rödlökar, tunt skivade
150 g champinjoner, i fjärdedelar
1 tsk liquid smoke
olivolja att steka i
salt
svartpeppar

smörgåskrasse till servering

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skrubba potatisarna med en rotsaksborste. Stick några hål i dem med en kniv och lägg dem i en ugnsform. Baka i 1 en timme eller tills de känns mjuka när man skär i dem med en kniv.

Sås
1. Rör ihop crème fraîche, purjolök, rivet citronskal, citronsaft, salt och peppar i en skål.

Fyllning
1. Fräs den röda löken med lite salt på svag till medelvärme i ca 15 minuter eller tills den har karamelliserats.
2. Fräs champinjonerna med olja i en annan stekpanna tills de har blivit gyllenbruna. Tillsätt salt och liquid smoke och fräs ytterligare en minut.

1. Skär ett snitt i potatisarna och vik upp dem.
2. Fyll med den karamelliserade löken, svampen, den kalla såsen och toppa med smörgåskrasse.