Bakad gryngröt med blåbär

Att baka gröten i ugnen istället för i en kastrull gör att du får en mumsig kaka, här smaksatt med blåbär, kardemumma och ingefära.

Ät som den är till frukost tillsammans med en klick yoghurt eller ta med en bit som mellanmål.

6-8 bitar

7 dl mjölk, t ex havre-, soja- eller mandelmjölk
1 förpackning Zeta 5 gryner
2 msk chiafrön
2 msk lönnsirap
1 tsk bakpulver
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
2 dl frysta blåbär.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop mjölk, 5 gryner och chiafrön i en kastrull. Koka upp.
3. Ta kastrullen från plattan och rör ner lönnsirap bakpulver, kardemumma, ingefära, vanilj och salt. Avsluta med att vända ner blåbären.
4. Häll ner allt i en gratängform, 30×20 cm. Grädda i ugnen i 45 minuter. Ta ut och låt stå i 10 minuter.

 

Det här receptet är framtaget i samarbete med Zeta. Kolla in Zeta.se för fler smarriga recept med gryner.

Psst… 5 gryner-mixen innehåller emmervete, långkornigt ris, kamutvete och fullkornshavre.