Bagels



Bagels får sitt härligt sega inkråm eftersom de kokas innan de gräddas i ugnen. De tar lite tid, men när degen väl är blandad kan den utan problem vila i kylskåpet i ett dygn innan den bakas ut.



Receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept”.

10 st

2 tsk torrjäst
5 dl vatten, fingervarmt
2 msk strösocker
3 msk rapsolja
1 msk salt
14 dl vetemjöl special

Toppingar

vallmofrön
pumpafrön
sesamfrön
flingsalt

1. Blanda ihop torrjäst, vatten och strösocker i en bunke. Låt stå i 5 minuter tills det har börjat bubbla.
2. Rör ner rapsolja, salt och mata sedan ner lite vetemjöl i taget. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är om du gör allt i en hushållsassistent, annars kan du knåda för hand i 15 minuter.
3. Täck över bunken med en kökshandduk och låt jäsa i kylskåpet i minst fyra timmar, helst över natten. Får den stå längre är det ingen panik.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar.
6. Stick ditt pekfinger genom en boll och dra ut så att du får en ring av deg. Hålet ska vara större än då tror eftersom de kommer att växa till sig under kokning och jäsning.
7. Koka upp vatten i en stor kastrull och sänk sedan värmen så att det bara sjuder.
8. Droppa ner en eller flera bagels i taget. Låt sjuda 1-2 minuter på varje sida. Ta inte för många åt gången, de ska helst inte röra vid varandra under kokningen.
9. Lyft över dem på en kökshandduk och låt rinna av lite snabbt. Lyft sedan över på bakplåtspappersklädda plåtar.
10. Strö över valfri topping. Grädda bagelsen i 20 minuter eller tills de har fint med färg