Vi gillar att vegofiera klassikerna. Här är ett strålande exempel där vi har gjort om ”kräftströmmingen” och som slog till och med våra högt satta förväntningar.

30 Nov 2018

2 auberginer
2 tsk salt
½ purjolök
1 dl tomatpuré
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ dl vatten
1 tsk mortlade dillfrön
½ dl finhackad färsk dill
en nypa strösocker
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala auberginerna och skiva dem sedan ganska tunt på längden.
Lägg ut på en plåt eller liknande och salta samtliga skivor på båda sidorna. Låt stå i 30 minuter.
Pressa nu ut så mycket vätska du bara kan ur aubergineskivorna. Enklast är att använda sig av hushållspapper eller en kökshandduk. Sätt nu in plåtarna med aubergineskivor i ugnen i 10 minuter eller tills de börjar få lätt med färg. Ta ut och låt svalna något.
Rulla ihop aubergineskivorna och lägg dem med skarven nedåt i en ugnsform.
Hacka purjolöken fint och blanda med tomatpuré, grädde, vatten, mortlade dillfrön, finhackad dill, strösocker, salt och peppar. Bred ut över auberginen.
Gratinera allt i ca 20 minuter eller tills det börjar få fint med färg.

Relaterade artiklar