Den här grytan med indiska smaker är super att göra till många eller frysa in i matlådor. Du kan fylla på med ännu fler grönsaker om du känner för det.

11 jan 2020

Glöm inte att steka auberginen riktigt ordentligt först. Smaka på en bit och känn så att den inte är rå, det finns inget värre än rå aubergine.

På bilden har jag toppat med frästa curryblad. De kan vara knepiga att få tag på, leta i indiska eller andra asiatiska butiker, de kan finnas i frysdisken. Hetta upp lite olivolja och fräs sedan 1 tsk bruna senapsfrön med en liten näve curryblad. Låt bli krispiga och strö sedan allt över grytan vid servering.

2 små auberginer, hackad
0,5 dl rapsolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
1 röd chili, finhackad
1 tsk spiskummin
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 tsk salt
2 msk jordnötssmör
2 msk mango chutney
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta

Till servering
kokt ris
färsk koriander
limeklyftor
mango chutney

1. Blanda den hackade auberginen med oljan i en skål. På så sätt täcks de jämnt. Stek sedan gyllene i en gryta. De ska bli ordentligt mjuka.
2. Vänd ner gul lök, vitlök, ingefära och chili. Tillsätt eventuellt lite mer olja. Låt fräsa med tills allt har mjuknat.
3. Rör ner kryddorna, jordnötssmör, mango chutney och kokosmjölk. Låt puttra på i 5 minuter.
4. Avsluta med att vända ner kikärterna och låt bli varma.
5. Servera med kokt ris, koriander, limeklyftor och mango chutney.

Relaterade artiklar