Falafel är en vegetarisk rätt som är galet populär i Mellanöstern. Även i Sverige älskar vi de frasigt friterade kikärtsbollarna. Underbart goda tillsammans med sallad och hummus eller i en klassisk falafelrulle. De här bollarna kallar Hannu för auberginefalafel. Nu innehåller de inte kikärter eller bondbönor… eller nån baljväxt. Men om Hannu säger det så nickar vi bara… haha. Goda är de i alla fall!
Recept och foto: Hannu Sarenström (Norstedts)
Ta’ameya – originalfalafeln
Många tänker ju på falafel som just frasiga kikärtsbollar. Det är inte fel, det är ju så känner till den och så den serveras i Mellanöstern. Men det kan vara kul att veta att ”originalfalafeln” kommer från Egypten och där görs på torkade bondbönor istället för kikärter. Recept på ta’ameya hittar du här.
Zucchinifalafel
Hannus falafel är ju inte supertraditionell, men det är bara roligt. Vi har många spännande och kreativa varianter på falafeln här på hemsidan. Rödbetsfalafel, morotsfalafel, citronfalafel eller som här… zucchinifalafel!
Recept: Vegetarisk Auberginefalafel deluxe
4 portioner (40 bollar)
1 kg aubergine
1 medelstor potatis
1 dl riven parmesan, t ex mjölkfri som Violife Prosociano
1 dl ströbröd
2 krukor mynta, finhackad
1 knippa persilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, mosad
en handfull hasselnötter eller pumpakärnor, rostade
ströbröd att rulla bollarna i
salt och nymalen svartpeppar
raps- eller solrosolja att fritera i
1. Skala auberginerna och potatisen om det behövs. Skär dem imindre bitar. Koka allt i saltat vatten tills det blir mjukt, ca 15 minuter, det måste vara helt kokt. Häll allt i ett durkslag och låt rinna av och svalna.
2. Pressa auberginebitarna med en hålslev för att få ut det mesta av vattnet. Lägg allt i en kastrull igen och mosa med en potatisstöt.
3. Hacka hasselnötter eller pumpakärnor ganska fint men inte helt mjöligt. Blanda ner alla ingredienser, salta och peppra. Till aubergine går det åt mer salt än vad man tror så du får smaka dig fram.
4. Rulla smeten till små bollar. Om du inte har pressat ur vattnet ordentligt kan smeten vara lös, tillsätt då lite mer ströbröd.
5. Lägg fram ett lock för att snabbt kunna täcka om något skulle gå fel vid friteringen. Värm långsamt oljan att fritera i en kastrull till 175 grader.
6. Rulla bollarna i ströbröd och fritera fem åtgången. Det tar ca 4–5 minuter tills de är klara. Om du vill kan du för fritera dem och snabbt fritera dem igen före servering. Låt rinna av på hushållspapper. Bollarna behöver inte vara heta vid servering men gärna lite ljumma.
Hannus jordiga – Vegetariska recept från min köksträdgård