Astrid och Aporna är tillbaka!
 Läs allt här!

Vad hände egentligen med Astrid Och Aporna? Det populära veganmärket gick i konkurs men är nu tillbaka med ny energi från bland annat pionjären Heather Mills och en massa spännande projekt framför sig.

Porträttfoto: Petrus Iggström

Många blev chockade när favoritmärket för växtbaserade produkter, Astrid och Aporna, ansökte om konkurs. Det var egentligen ägarna Goodtrade Scandinavia AB, som distribuerade produkterna i Sverige och Danmark, som hade det lite kämpigt med både lönsamhet och skulder. Resultatet blev att kyldiskarna runt om i landet rensades på Astrid och Apornas produkter, vilket många blev väldigt ledsna över. Men sen vände det alltså och Kale United tillsammans med VBites räddade Astrid och Aporna och bildade det nya bolaget Knife & Fork Rebublic. Hurra!
Heather Mills driver VBites, en av världens största producenter av veganska livsmedel. De är nu även en av de största delägarna i Knife & Fork Republic. Samarbetet går helt enkelt ut på att VBites kommer att ta fram nya och spännande produkter och recept under märket Astrid och Aporna.

– För att framtidssäkra har Knife & Fork Republic valt att knyta nära band med Movement Group i Sverige och Jensen i Norge. De kommer att sköta distributionen och försäljningen till butiker i respektive land. Ett arbetssätt som vi tror mycket på och kommer att använda när vi expanderar till fler marknader.

Och när kommer produkterna ut i butikerna?
– De borde vara ute nu! Vi lanserar åtta klassiker på Coop och Ica med start vecka 4: Hot Chörizo och Mild Chörizo, Rökt Sk*nka och Sk*nka, Rökt l*x, Bejkon, K*ckl*ngbitar och Jeezly Original (med förbättrat recept!).

Kan du nämna några nya produkter att se fram emot?
– Absolut! Vi har en en grym gourmetburgare, Börger (samma nivå som Impossible Burger) samt panerade fiskfiléer, ”Panerad f*sk”, som lanseras i frysdisken hos Coop under våren. Vi har ett par nya kokosostar som både smakar och smälter bättre än allt annat på marknaden just nu. Redan till hösten kommer vi att lansera ytterligare uppdaterade varianter på saknade klassiker som Peperöni och S*lami (Pr*ckig korv), vår superstarka Ghost chili korv och Perfekt Pizza, som nu smälter ännu bättre! Dessutom har vi ju möjlighet att ta in alla spännande produkter från företag som Kale United investerar i. Kale United är en ny vegansk koncern med målsättningen att bli en folkaktie för de som vill investera i och hjälpa veganska företag.

RUTA Vi har smakat burgaren! (Kanske lägga i bilden)
Ja, vi har fått äran att smaka flera av de nya produkterna, bland annat den omtalade gourmetburgaren. Den är… helt galet god. Den försöker inte efterlikna kött på så sätt att den blöder, men har en grymt bra konsistens och fantastisk smak. Den kommer garanterat att bli en ny favorit hos många.

Heather Mills 
– En sann veganpionjär

För många var Heather Mills mest känd för alla löpsedlar och rubriker, men det folk missade var att hon höll på att bygga upp det som nu heter VBites, världens största producent av veganska kött-, fisk- och mjölkprodukter. 

Heather Mills väg in i veganismen var via en hemsk olycka. Hon jobbade i kriget i forna Jugoslavien. Fyra år där utan en skråma, sen reste hon tillbaka till London och blev påkörd av en motorcykel. Hon förlorade sitt ben, krossade bäckenet och punkterade lungan. Infektionen i det kapade benet spred sig och läkarna blev tvungna att kapa mer och mer av benet. Heather ville få ett stopp på det, för hon ville inte mista sitt knä. Då var det en vän till henne som sa: Testa att äta veganskt!

– Jag hade ingen aning om vad veganskt var, du måste förstå att det här var 1993. Hon tog med mig till USA och jag fick äta raw och växtbaserat. Det var tarmsköljningar, vetegräs och allt möjligt. På två veckor läkte mitt ben och jag slapp all antibiotika.

Eftersom jag var känd i England frågade alla när jag kom tillbaka vad jag hade gjort. Jag sa: Jag blev vegan.

 Att äta just raw var inte riktigt Heathers grej, men upplevelsen gjorde att hon började läsa på mer kring växtbaserad kost. Det slutade med att hon började ta fram flera nya produkter. Det var burgare, strips och schnitzlar och idag är VBites uppe i hela 139 växtbaserade produkter i sortimentet.

– Jag har jobbat mycket med snabbmatsprodukterna. Det är där det kan förändras snabbast eftersom det även är där vi har våra svagheter. Vi hade blödande burgare redan för 15 år sedan, det är superenkelt att göra. Men när det kommer till smak och konsistens vinner vår nya burgare över alla, inklusive Beyond Burger.

Heather Mills är involverad i sju startups och hjälper även konkurrerande företag med att förbättra sina produkter och skala upp. Hon menar att alla jobbar mot samma mål, så alla vinner på att hjälpa varandra.
Med Astrid och Aporna siktar hon på att leverera 20-25 produkter med allt från burgare och ost till ”fisk” och korvar – alla storsäljare från deras sortiment.

– Mitt mål är att få så många som möjligt att bli veganer med full förståelse för näringslära. Och jag tänker göra det genom att ha ett svar på alla cravings du kan tänka dig.