Om du smular sönder tofu blir det också som en läcker färs. Du kan även mixa den i en matberedare eller riva på ett rivjärn. Här har jag tagit lite asiatiska smaker och även lite krossad gurka som ett kul inslag.



27 feb 2020


I senaste numret av VEGO tog jag fram olika rätter med ”färs”. Ja, sojafärs är ett toppen alternativ, men du kan även använda linser, formbar sojafärs, smulad tofu, mixade nötter och frön i klassiska ”färsrätter” – helt vegetariskt som alltid. Recepten hittar du som sagt i VEGO, ute nu. Här är ett av mina favoritrecept. Om du hittar färdigmarinerad tofu (t ex från Kung Markatta) är det toppen, men naturell fast tofu går också toppen.

 

 

4 portioner

1 gurka
2 msk rapsolja
500 g tofu, gärna marinerad
2 schalottenlökar, tunt skivade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chili, finhackade
2 msk rödvinsvinäger
1 msk ljus sojasås
1 tsk mörk sojasås
1 tsk agavesirap
salt
svartpeppar



Till servering
kokt vitt ris
färska örter, t ex koriander, mynta och thaibasilika
limeklyftor

1. Skär gurkan i bitar. Krossa med knivskaftet eller en kavel. De ska bankas till lite helt enkelt. Ställ åt sidan.
2. Smula sönder tofun med fingrarna och fräs i oljan tills den får fint med färg.
3. Vänd ner schalottenlök, vitlök och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar och får färg.
4. Rör ner gurkan, vinäger, ljus och mörk sojasås samt agavesirap. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera tillsammans med vitt ris, färska örter och limeklyftor.