Annons
Cape Ad

Årets hetaste mattrender… är gröna!

Foodora tog tag i en rad matexperter runt om i världen för att se vad som trendar i år. Och ja, 2017 års tallrikar ser ut att bli väldigt gröna.

1. Burge(r)evolution
Gröna burgare står helt klart högt i kurs, men den stora twisten är att de inspireras av olika länder. Italienska burgare med antipasti eller japanska ramenburgare med soja.
2. Bowls bowls bowls
Poke feber har slagit till och nu ska allt ätas ur en skål. Ett trendigt sätt att äta hälsosamt på och en av föregångarna är den veganska restaurangen The Bowl i Berlin. Vill man ta det ett steg längre kan man göra som Les bols de Jean i Paris och göra ätbara skålar av bröd.
3. Raw Everything
Pizza, lasagne, falafel, tårtor… fast helt raw. Det är vad vi kommer se ännu mer av i år. En trend som har vuxit sig allt starkare de senaste åren.
4. Fast food on the move
Folk vill ha sin mat snabbt, men fokuset på hälsosam, vegansk/vegetarisk snabbmat har blivit allt mer populärt. Det ska vara bra mat, vällagad mat med hög kvalitet.
5. Pizza gone wild
Kärleken till pizza verkar aldrig avta, men i år är det fusioner med andra kök som är grejen. Asiatiskinspirerad pizza kanske?
6. The new restaurant is coming
En stor trend är att ja, restauranger inte behövs längre. I alla fall inte som de har sett ut tidigare. Folk vill antingen ta med sig maten direkt eller beställa hem den till sig utan att behöva lämna hemmet.
7. Clean eating on the rise
Det handlar om att äta så ren, grön och oprocessad mat som möjligt. Ett bra exempel på det är Renée Voltaire och hennes helveganska ställe Pepstop i Stockholm.
8. All about avocado
Jepp, besattheten av avokado lär inte avta, snarare öka. Bara det faktum att Europas första avokadorestaurang öppnar i år talar sitt tydliga språk.
9. Food is not only about eating anymore
Det handlar inte längre om att bara bli mätt. Det handlar om att träffas, umgås, prata mat och lära sig mer av vad vi stoppar i oss.
10. Back to the roots
Trender handlar oftast om att se framåt och tänka nytt, men en av årets trender är faktiskt att se tillbaka och äta den traditionella mat som vi alla har varma minnen av. Svensk husmanskost på framfart kanske?