Aprikostart med pistagenötter

Läs mer

Det här receptet är ursprungligen från Deb Perlmans kokbok Smitten Kitchen Every Day, men jag veganiserade det med hjälp av kikärtsspad (det är därför vissa mängder av råvaror kanske känns lite märkliga, det är ju ett amerikanskt recept i grunden). Ruskigt goda till fikat och går även strålande att frysa in. En annan sak jag gillar med den är att du gör allt i en matberedare. Du behöver inte ens skölja matberedaren mellan pajbotten och fyllning. Supersmidigt!

Pajdeg
2 dl vetemjöl (130 g)
0,25 tsk salt
0,5 dl strösocker (50 g)
115 g smör, t ex mjölkfritt

Fyllning
110 g skalade pistagenötter
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
en nypa salt
70 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl kikärtsspad
0,25 tsk bittermandelessens
400 g aprikoser, skivade eller i tunna klyftor

Till servering
aprikosmarmelad
florsocker

Pajdeg
1. Häll ner vetemjöl, salt och strösocker i en matberedare och pulsera så att allt blandas.
2. Tärna smöret och häll ner. Pulsera tills du har en grynig massa.
3. Tryck ner degen i en springform med löstagbar kant (26-28 cm i diameter). Låt degen gå upp ca 1 cm längs kanten.

Fyllning
1. Mixa pistagenötter, strösocker, vetemjöl och salt fint i matberedaren.
2. Häll ner tärnat smör, kikärtsspad och bittermandelessens. Mixa till en slät kräm.
3. Bred ut krämen över degen. Toppa med aprikoser.
4. Grädda pajen i 175 grader i 60 minuter. Ta ut och låt svalna.
5. Smält ev. aprikosmarmelad i en kastrull och pensla aprikoserna med. Avsluta med florsocker och servera.