Alla behöver en monstruöst god äppelpaj i sin repertoar. Den här pajen kombinerar frasig botten med krämig mazarinfyllning, krispiga äpplen och knaprig topping. En favorit som går hem hos alla.

Annons
27 aug 2020

12 bitar

Söt pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 msk vatten

Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
1 tsk mald kardemumma
75 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl grädde eller mjölk, t ex soja- eller havregrädde
2 msk majsstärkelse

Äpplen
4 äpplen
1 tsk mald kardemumma
1 msk mald kanel
1 dl flagad sötmandel
1 dl rårörsocker

Havretopping
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
100 g smör, t ex mjölkfritt

Söt pajdeg
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Nyp ihop vetemjöl, strösocker och smör till en grynig massa. Du kan även köra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg.
3. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm, och klä en pajform med den. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Mazarinfyllning
1. Riv mandelmassan och lägg ner i en bunke.
2. Rör ner kardemumma, smör, grädde/mjölk och maizena. Du kan även mixa ihop allt i en matberedare.

Äpplen
1. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär i mindre bitar.
2. Blanda äppelbitarna med kardemumma, kanel, sötmandel och rårörsocker i en bunke.

Havretopping
1. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, havregryn och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig massa.
2. Fördela mazarinfyllningen i paj- skalet. Strö sedan ut äpplena och avsluta med havretoppingen.
3. Grädda i ca 50 minuter eller tills pajen har fått fint med färg. Låt svalna något innan servering.

Relaterade artiklar