Äppelpaj extra allt

Alla behöver en monstruöst god äppelpaj i sin repertoar. Den här pajen kombinerar frasig botten med krämig mazarinfyllning, krispiga äpplen och knaprig topping. En favorit som går hem hos alla.

12 bitar

Söt pajdeg
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 msk vatten

Mazarinfyllning
200 g mandelmassa
1 tsk mald kardemumma
75 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
0,5 dl grädde eller mjölk, t ex soja- eller havregrädde
2 msk majsstärkelse

Äpplen
4 äpplen
1 tsk mald kardemumma
1 msk mald kanel
1 dl flagad sötmandel
1 dl rårörsocker

Havretopping
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
100 g smör, t ex mjölkfritt

Söt pajdeg
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Nyp ihop vetemjöl, strösocker och smör till en grynig massa. Du kan även köra ingredienserna i en matberedare. Tillsätt vattnet och tryck ihop allt till en smidig deg.
3. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm, och klä en pajform med den. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Mazarinfyllning
1. Riv mandelmassan och lägg ner i en bunke.
2. Rör ner kardemumma, smör, grädde/mjölk och maizena. Du kan även mixa ihop allt i en matberedare.

Äpplen
1. Skala äpplena och kärna ur dem. Skär i mindre bitar.
2. Blanda äppelbitarna med kardemumma, kanel, sötmandel och rårörsocker i en bunke.

Havretopping
1. Blanda ihop strösocker, vetemjöl, havregryn och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en grynig massa.
2. Fördela mazarinfyllningen i paj- skalet. Strö sedan ut äpplena och avsluta med havretoppingen.
3. Grädda i ca 50 minuter eller tills pajen har fått fint med färg. Låt svalna något innan servering.