Annons
Cape Ad

Äppelmunkar

Friterade äppelmunkar kan vara bland det godaste som finns. Här är recept även på en supergod äppelkompott att fylla de med.

Mitt absoluta favoritbageri i hela landet råkar smidigt nog ligga i Malmö. Dåligt därför att jag inte bor kvar i stan, bra därför att om jag hade bott där hade jag ätit wienerbröd och vaniljbullar exakt varje dag. Jag pratar självklart om Bageri Leve som inte bara vänt på ba- geritiderna och öppnar senare, de har även så sjukt mycket veganska bakverk att man äntligen får ha det bortskämda problemet: ”Vad ska jag välja?” Varje fredag är munkfredag och då ringlar sig kön långt
ut längs Östra Rönneholmsvägen och allt började med en enkel, men ack så god äppelmunk. Jag gillar ett kryddigare mos så jag la till kardemumma och kanel, annars är det hyfsat nära deras original.

Recept: Äppelmunkar

10 st

Deg
12 1⁄2 g jäst (1⁄4 paket)
2 1⁄2 dl vatten, fingervarmt
3⁄4 dl rapsolja
7 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk salt
2 liter rapsolja till fritering

Kanelsocker
1 dl strösocker
1 tsk mald kanel

Äppelkompott
800 g mjöliga äpplen
200 g strösocker
1⁄2 tsk stött kardemumma
1⁄2 tsk mald kanel

1. Smula ner jästen i en bunke.
2. Häll ner vatten och rapsolja och rör runt så att jästen löser sig.
3. Häll ner vetemjöl, strösocker och salt och arbeta ihop allt till en kladdig deg. Knåda den så gott du kan i några minuter.
4. Täck över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
5. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut tills den blir ca 1 cm tjock.
6. Ta ut rundlar, ca 8 cm i diameter, med hjälp av ett kakmått eller glas. Lägg munkarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
7. Täck över bakplåtarna och låt jäsa i 1 1⁄2 timme.
8. Hetta upp oljan i en kastrull till 170 grader. Droppa ner några munkar i taget i oljan. Enklast är att lägga dem på hålsleven och sänka ner så slipper du stänka het olja på dig. Fritera munkarna i 1-2 minuter på varje sida.
9. Ta upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på lite hushållspapper.
10. Blanda kanel och socker på en tallrik. Vänd munkarna i sockret.
11. Fyll en spritspåse med äppelkompotten och spritsa in. Det finns speciella tyllar för att fylla munkar, men en så lång och smal som möjligt är att föredra.

Äppelkompott
1.
Skala och kärna ur äpplena. Skär äpplena i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker, kardemumma och kanel.
2. Häll ner en liten skvätt vatten i kastrullen och sätt den på plattan. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör om då och då tills äpplena har kokat sönder helt.
3. Mixa till en slät puré med hjälp av en stavmixer. Låt svalna.