Apelsinrulltårta med chokladsmörkräm

Den 9 augusti är det rulltårtans dag och vad passar bättre än de här snygga rulltårtsbakelserna?

Apelsinrulltprta med chokladsmörkräm, 10 bitar

Apelsinrulltårta
2 dl strösocker
2. dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 apelsin, rivet skal
0,5 dl nypressad apelsinsaft
1,5 dl mjölk, t ex soja-, havre-, eller mandelmjölk

Chokladsmörkräm
200 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
1. dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao

Apelsinrulltårta
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa ner rivet apelsinskal, apelsinsaft och mjölk. När du har en slät smet utan klumpar brer du ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 5-7 minuter eller tills den börjar få färg i kanterna.
Lägg under tiden ett bakplåtspapper på arbetsbänken. Strö över strösocker. När rulltårtan kommer ut ur ugnen vänder du upp den på det sockrade pappret.
Dra försiktigt bort bakplåtspappret. Låt svalna.

Chokladsmörkräm
Vispa ihop smör, florsocker, vaniljsocker och kakao. Det går absolut enklast med en elvisp. När du har en fluffig smörkräm brer du ut den över rulltårtan. Spara lite till dekoration. Rulla sedan ihop den från långsidan. Vira in i bakplåtspappret och lägg i kylen ett tag så att den blir lite fastare och enklare att skära i snygga skivor.
Skiva upp rulltårtan och ställ på högkant. Spritsa lite extra smörkräm på toppen och dekorera med en apelsinskiva.