Ängamat med sparris

En riktig klassiker som är billig och smakar gott året om, men där man kan byta ut ingredienserna allt ef- ter säsong. Denna vårvariant har fått en lite lyxigare känsla av färsk sparris.

Recept och foto: Karoline Jönsson

Ängamat med sparris

4 portioner

1 gul lök eller 1⁄2 purjolök, tunt skivad
350 g morot, tunt skivad
750 g potatis, i mindre bitar
1,2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
350 g blomkål + blasten
1⁄2–1 knippe sparris
3 dl gröna ärtor
4 dl grädde, t ex havregrädde
1 dl hackad persilja
1 krm vitpeppar
salt
svartpeppar

1. Fräs löken i lite olja i en rymlig gryta tills den mjuknar.
2. Vänd ner morot, potatis, salt och peppar. Låt fräsa med i några minuter.
3. Häll på vatten och buljongtärningar. Koka upp och sänk sedan värmen så att soppan småkokar.
4. Skär blomkålen i buketter och skär blasten i bitar. Stjälp ner i grytan.
5. Skär sparrisen i bitar och tillsätt dessa samt ärtorna när fem minuter återstår av koktiden.
6. Ta grytan från värmen när potatisen är genomkokt. Tillsätt havregrädde och finhackad persilja. Smaka av med salt och svartpeppar.