Annons
Cape Ad

Ångad broccoli med sesamdressing

Ett minimalt antal ingredienser som ger maximalt med smak är perfekt för ett näringsrikt och snabbt tillskott till i princip alla måltider.

Seiran: Själv tar jag även gärna en hel tallrik som snacks framför tv eller film. Till den här rätten föredrar jag sparrisbroccoli/broccolini som är extra krispig och smakrik, men det går naturligtvis att använda vanlig broccoli också. En hyllning till det enkla!

Recept: Seiran Poon  Fotograf: Lennart Weibull

Salt & tahini

I Seiran Poons bok Salt & tahini. Gröna rätter att samlas kring (Bonnier Fakta) blandas små och stora rätter, alla välsignade med Seirans magiska känsla för smaker.

Läs intervjun

Här kan du läsa intervjun vi gjorde med Seiran om hennes senaste bok, matkärlek, inspiration mm.

Recept: Ångad broccoli med sesamdressing

4 små portioner

300 g sparrisbroccoli/broccolini

Sesamdressing
3 msk sesamfrön, rostade
1 msk lönnsirap
1 tsk chiliflingor
1 ½ msk ljus sojasås
1 msk risvinäger
1 tsk sesamolja

1. Skär bort den nedersta delen av stammen på sparrisbroccolin.
2. Mortla sesamfröna tills de är krossade men det fortfarande finns en del hela frön kvar.
3. Häll lönnsirapen i en liten kastrull eller panna, tillsätt chiliflingorna och värm upp på medelvärme tills det bara precis börjar bubbla. Ta bort från värmen.
4. Blanda med sesamfrön och övriga ingredienser till dressingen i en liten skål.
5. Häll vatten i en kastrull så att det går upp några centimeter på kanten och låt koka upp. Lägg sedan broccolin i en ångkorg i kastrullen som inte kommer i kontakt med vattnet.
6. Lägg på locket och ångkoka broccolin 3–4 minuter tills den är intensivt grön men fortfarande krispig. Eller koka broccolin i 1–2 minuter, ta upp ur vattnet och låt rinna av.
7. Lägg upp broccolin på serveringsfat och ringla över dressingen.