Vegetarisk Anchorostad butternutpumpa med tomatillosalsa

The Ashram i Los Angeles har haft besök av storheter som Cindy Crawford, Barbra Streisand och Renée Zellweger för att äta veganskt och bli en del av Ashram-familjen. Här är ett recept ur deras kokbok.

4-6 portioner

Tomatillo

Tomatillon påminner lite om en tomat i utseendet och omges av ett prassligt hölje, likt physalis. Den används mycket i det mexikanska köket och du hittar den i välsorterade matbutiker. Hittar du ingen tomatillo kan du ersätta den med vanliga tomater. Det smakar inte likadant, men du får en god salsa. 


Anchorostad butternutpumpa
7 dl tärnad butternutpumpa
7 dl tärnad zucchini
1 dl finhackad rödlök
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ tsk salt
1-2 tsk anchochilipulver
svartpeppar

Till servering

4-6 nävar blandsallad
fermenterad tomatillosalsa, se nedan
rökig pinjenötskräm, se nedan
1 dl pumpafrön, rostade

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda butternutpumpa, zucchini, lök, olja, vitlök, anchochili och salt. Krydda med peppar och blanda väl.
3. Sprid ut blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 25 minuter.
4. Sprid ut blandsalladen på ett fat och toppa med den rostade pumpan och zucchinin, fermenterad tomatillosalsa och rökig pinjenötskräm. Strö över de rostade pumpafröna och servera.

Fermenterad tomatillosalsa
4 dl tomatillos, skalade och hackade
2 msk fermenterade grönsaker, t ex kimchi
½ dl hackad färsk koriander
3 msk limesaft
2 msk finhackad gul lök
1 tsk finhackad jalapeño
½ tsk salt

1. Häll ner tomatillos och fermenterade grönsaker i en matberedare och mixa till en sås.
2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop.
3. Häll över allt i en glasskål och sätt på ett lock. Låt stå i kylskåpet i tre dagar.

Rökig pinjenötskräm
ca 2 cm torkad chipotlechili
6 soltorkade tomater (torkade i påse, inte i olja)
½ dl pinjenötter, blötlagda i 2-3 timmar
1 ¾ dl varmt vatten
2 msk citronsaft
2 msk linfröolja
1 msk mandelsmör
2 tsk agavesirap
2 tsk Bragg Liquid Aminos
 (ljus sojasås går också bra)
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk salt

1. Blötlägg chipotlechili och soltorkade tomater i det varma vattnet i 15-30 minuter.
2. Häll nu ner chipotle, tomater och resterande ingredienser i en blender och mixa till en slät, krämig sås.


The Ashram Cookbook – The Way We Eat
(Assouline) är en kokbok utgiven i USA, men som går att beställa via svenska bokhandlar. Den är full av spännande, kreativa och framför allt hälsosamma recept på frukost, lunch, snacks, middagar och sötsaker. Den är ovo-vegetarisk, men den absoluta majoriteten av recepten är veganska.