Jag är ett gigantiskt fan av komediserien The Golden Girls (Pantertanter). Fyra tokiga tanter under samma tak som löste alla problem över en bit cheesecake. Den här är inspirerad av en dubbel fudge chocolate cheesecake som Sophia äter när hon vill gå upp i vikt, och bara det måste ju vara ett bevis på att den är fylld med allt som är gott och lite till.
Vegofavoriter
I Mattias Kristianssons kokbok Vegofavoriter (Bokförlaget Semic) samsas varmrätter, smårätter och desserter i en salig blandning. Allt enligt mottot ”det godaste jag någonsin har ätit”.
Golden girls
Golden girls är mina alla tiders favoritkomediserie. Fyra äldre kvinnor i samma hus. Elakt, roligt och hysteriskt på så många sätt. Alla säsonger finns för övrigt på Disney+ om ni vill se.
Amaretto
Amaretto är en mandellikör som är god som den är men fantastisk i bakverk. Vill du inte använda alkoholhaltiga drycker går det bra med ca 1 tsk mandelessens. Amaretto är vegansk men det finns även andra mandellikörer.
Mjölkfri färskost
Det finns flera märken av mjölkfri färskost som används precis som vanlig färskost. Enklast att hitta är Oatlys havrebaserade färskost, Violifes gjord på kokos och Huj som är gjord på vita bönor och cashewnötter.
Amarettocheesecake
Botten
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
Choklad- och Amarettofyllning
200 g mörk choklad, finhackad
300 g färskost, t ex havre- eller sojabaserad
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,75 dl mandellikör, t ex Amaretto
1 dl majsstärkelse
1 msk kakao
Till servering
vispgrädde, t ex vispbar havre- eller sojagrädde
Botten
1. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare.
2. Lägg en rundel bakplåtspapper i en springform, 20–24 cm i diameter.
3. Pressa ner degen i botten.
Choklad- och Amarettofyllning
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Smält chokladen försiktigt i mikron eller över vattenbad.
3. Vispa ihop smält choklad med övriga ingredienser i en bunke.
4. Häll ner smeten över botten i formen och grädda i 90 minuter. Ta ut och låt svalna helt, gärna i kylskåpet.
5. Servera cheesecaken med vispad grädde.