Annons
Cape Ad

Älskade svartrot

Kanske har du spanat på den på grönsaksavdelningen men inte riktigt vetat vad det är, och avskräckts av namnet. Nu slår vi ett slag för den bortglömda klassikern: svartroten.

Svartroten är mandelfärgad under skalet, men kan bli svart om du inte skalar den och snabbt lägger i citronvatten. Smaken är mild, påminner mycket om vit sparris både till smak och utseende. Andra jämför smaken med kronärtskocka, vilket gör att den kan användas på ungefär samma sätt. Rötterna kan  avnjutas kokta med lite olja och flingsalt, men passar också perfekt i soppor, grytor och gratänger.

Blodsockersnäll


Svartrot innehåller inte några stora mängder stärkelse utan inulin, en kostfiber som är uppbyggd av fruktos vilket gör att blodsockret stiger långsamt. Det gör roten särskilt lämplig för diabetiker. Svartroten har dessutom ett högt energiinnehåll och är rik på mineraler, särskilt järn.

Nämnvärd

Curtio låter nästan som en besvärjelse, men är svartrotens namn på latin och  betyder giftorm. Därför kallas svartroten för bland annat snake grass, serpent root och viper’s grass i engelsktalande länder. Svartroten har ätits i norden sedan 1600-talet och har kallats både ringormsrötter, fattigmanssparris och bondsparris.

Säsongsgrönt

Hela, oskadda rötter kan lagras hela vintern, men lokalt odlad svartrot finns att köpa in i april. Resten av året är roten i butik importerad. Passa på att prova någonting nytt i till våren!

Magens bästa vän

Svartroten innehåller mängder av fibrer, det gillar magen. Fibrerna hjälper de goda tarmbakterierna att föröka sig, och det kan i sin tur hjälpa till att skydda mot tjocktarmscancer. Dessutom tros bakterierna kunna sänka kolesterolvärden och motverka förstoppning.

Tips

– Förvara svartrötterna i en plastpåse i kylen. Bäst smakar de om du förvarar dem hela.

– Skala svartrötterna med en potatisskalare under rinnande vatten, de kan bli lätt klibbiga under processen. Lägg dem därefter i en skål med vatten och pressad citron tills de ska tillagas för att undvika att de mörknar.

– Ska du koka svartrötterna? Se till att inte ha för hög värme. De blir lätt mosiga och mjöliga i konsistensen.

– Prova inte att gnaga på roten rå, det sägs ge rejäl magknip.

Testa Karoline Jönssons recept på pasta med svartrötter, en riktig succé. Recept hittar du här.

svartrot-citrus