Alicia’s salta choklad- och mandelkakor

De här kakorna är rent ut sagt magiska. Som en blandning av brownie och chocolate chip cookies.

Trots att det här är en kaka så är texturen mer som en brownie. Det här var en favorit på den tiden när jag sålde bakade godsaker på Bondens marknad och de är extra goda tillsammans med mjölkfri vaniljglass – Alicia Kennedy

Diet for a small planet

I år firar boken Diet for a small planet 50 år. Det var en banbrytande bok när den kom och den handlar om den brutala köttindustrin, hur vegokost kan minska hungern i världen och varför vegetarisk mat är det hållbara alternativet för hela jordklotet.

Recept: Alicia’s salta choklad- och mandelkakor

15-30 st

2 ½ dl hackad mörk choklad
2 ½ dl hackade mandlar
5 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl kakao
¾ tsk bikarbonat
1 tsk flingsalt
3 msk arrowrot
225 g mjölkfritt smör
2 ½ dl farinsocker
2 dl råsocker
1 ½ dl osötad mandelmjölk (eller annan växtmjölk)
flingsalt

1. Häll ner choklad och mandlar i en skål.
2. Vispa i en annan skål ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, flingsalt och arrowrot.
3. Vispa smöret krämigt med en elvisp.
4. Vispa nu ner farinsocker och råsocker och blanda väl.
5. Häll ner de torra ingredienserna och vispa långsamt tills degen går ihop. Du kan även göra det här med en slickepott.
6. Rör nu ner mjölken, chokladen och mandlarna. Arbeta ihop till en deg och plasta in. Låt vila i kylskåpet i minst 1 timme.
7. Sätt ugnen på 175 grader.
8. Använd en glasskopa eller sked och skopa upp bollar av smeten och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
9. Strö över lite flingsalt och grädda sedan i 12-16 minuter. Ta ut och låt svalna.