Äkta indisk dal – vegetarisk linsgryta

Så här gör du en äkta indiska dal – en linsgryta här gjord med röda linser och kryddor.

Alla älskar en dal, inte bara indier. En dal är en indisk linsgryta som kan göras på en rad olika linser (ofta blandade) och en rad olika kombinationer av kryddor. I Indien serveras den oftast med ett tunnbröd som roti eller chapati, samt en enkel grönsaksrätt, t ex aloo gobi. Här kommer ett autentisk recept på en äkta indisk dal gjord på röda linser.

För fler indiska vegetariska recept, kolla in indianenough.se.

röda linser dal indisk linsgryta

Vilka linser i en dal?

Man kan använda vilka linser som helst. I Indien är mung dal dvs. skalade och halverade mungbönor den absolut vanligaste linsen till dal. I Sverige är det lättare att få tag på röda linser och de blir superhärliga i en indisk dal.

röda linser dal indisk linsgryta

Tadka – för en äkta dal

En äkta indisk dal görs inte i en gryta som många kanske är vana vid. Istället kokas linserna med gurkmeja för sig och under tiden steker man på olika smaksättare som lök, vitlök, ingefära och kryddor. Detta vänds sedan ner i linserna och blandas ihop.

röda linser dal indisk linsgryta

Blomkål och potatis i en dal?

Det är vanligt att se både blomkål och potatis i indiska linsgrytor… i Sverige. I Indien har man i princip aldrig grönsaker i sin dal, förutom grunden av lök, ingefära och tomat. Att lägga till grönsaker är något man börjat med i västvärlden och går självklart superbra. Det ger andra texturer och smaker så leka gärna runt med det.

röda linser dal indisk linsgryta

Bröd att äta till dal?

Många tänker direkt på naan-bröd när de hör indiska bröd. Det vanligaste brödet i Indien är dock roti eller chapati som det också kallas. Recept hittar du här.

röda linser dal indisk linsgryta

Recept: Indisk röd linsdal – masoor dal

4 portioner

3 dl röda linser
8 dl vatten
¼ tsk gurkmeja

Tadka
1 msk neutral olja
1 tsk hel spiskummin
2 torkade röda chilifrukter
1 lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater, finhackade (eller ca 2 dl krossade tomater)
1 tsk chilipulver
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 tsk salt

Servering
kokt ris
roti/chapati

Skölj linserna och häll ner i en kastrull tillsammans med gurkmeja och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter tills linserna är mjuka.

Tadka

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs spiskummin och chili tills fröna får fint med färg.
  2. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
  3. Vänd ner tomat och låt fräsa med tills den mjuknar. Det tar någon minut. Krydda med chilipulver, koriander och garam masala.
  4. Blanda tadkan med linserna och smaka av med salt.
  5. Servera med kokt ris eller roti/chapati.