Äkta vegetarisk indisk dal

Jag lär dig att göra en äkta indisk dal. Jag lär dig göra en tadka och chhonk för att lyfta din röda linssoppa till nya höjder.

En indisk dal kan göras på hur många sätt som helst, med massor av olika linser, bönor, grönsaker och kryddor. Det här är en enkel, väldigt smakrik variant med röda linser. Tricket är att fräsa på kryddorna först och sedan blanda med linserna. Du behöver inte, men det är lite festligt, att toppa med chhonk, som också är kryddor stekta i smör eller olja.

Ett tips är att ha allt förberett innan du börjar. Hacka grönsakerna och häll upp kryddorna i skålar.

Psst… Jag har även lagt in ett recept på roti, indiskt tunnbröd, som är gott att servera till.

2,5 dl röda linser
10 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk hela spiskumminfrön
1 torkad röd chili
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
2 tomater, finhackade
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 grön chili, finhackad

1. Koka linserna i vattnet tillsammans med salt i 15 minuter. Linserna ska koka sönder. Ställ åt sidan så länge.
2. Hetta upp oljan i en kastrull.
3. Fräs spiskumminfröna och chilin i oljan tills de fröna börjar få färg.
4. Rör ner gul lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa med tills de mjuknar och får lite färg i kanterna.
5. Rör ner tomaten och låt fräsa med tills de mjuknar och blir lite mosiga.
6. Ner med gurkmeja, garam masala och chili.
7. Blanda ner i linserna. Smaka av med salt.

Chhonk
2 msk smör, t ex mjölkfritt, eller olja
2 tsk hela spiskumminfrön
2 röda chili
2 nypor chilipulver

1. Hetta upp smöret eller oljan i en kastrull.
2. Fräs spiskummin, chili och chilipulver tills fröna börjar få färg.
3. Häll över dalen och servera.

Roti
 (indiskt tunnbröd), 10 st
6 ½ dl fullkornsvetemjöl
½ tsk salt
2 ½ dl varmt vatten

1. Blanda mjöl, salt och vatten i en skål. Knåda ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i 10 minuter.
2. Dela degen i 10 delar. Rulla till bollar och kavla sedan ut till tunna plattor.
3. Stek de i en torr stekpanna tills de får fint med färg på båda sidor. Du kan använda lite olja om du vill lyxa till det.

Till servering
roti
färsk koriander