Äkta indisk aloo gobi (med indisk croissant)

Här bjuder Aman på en autentisk aloo gobi med potatis, blomkål och kryddor.  Till serveras en ”indisk croissant”.

*I samarbete med Carlshamn havre*

Aloo gobi är inte som många tror en gryta med grönsaker. Det är en ”torr” grönsaksrätt med potatis, blomkål och kryddor. Du kan äta den som en helt egen rätt tillsammans med roti/chapati och en klick yoghurt. Den går även superbra att ha som tillbehör till en dal.

Aman visar även hur man gör det indiska tunnbrödet laccha paratha. Man kavlar in fett, här Carlshamn havre, och viker ihop flera gånger tills du får tunna lager (därför vi kallar den för en indisk croissant). Kavla ut en sista gång och stek gyllene i lite mer margarin.

Psst… Carlshamn Havre är marknadens första havrebaserade margarin. Fritt från palmolja och tillsatser. Supergott i både bakning, matlagning och på mackan.

Aloo Gobi

4 portioner

2 msk neutral olja
400 g potatis, i bitar
400 g blomkål, i små buketter

Tadka
2 msk neutral olja
2 tsk hel spiskummin
1 lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk finhackad ingefära
1 grön chili, finhackad
2 tomater, hackade (eller 2 dl krossade tomater)
0,5 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 dl vatten
1-2 tsk salt

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs potatis och blomkål i omgångar tills allt har fått fint med färg. Lägg över på en tallrik.
  2. Hetta upp oljan i stekpannan och fräs spiskummin tills den har fått fint med färg.
  3. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
  4. Rör nu ner tomaterna och samtliga kryddor. Låt fräsa med tills de mjuknar något och mörknar i färgen.
  5. Vänd ner den stekta potatisen och blomkålen samt vatten. Lägg på ett lock och låt puttra med i 10 minuter. Smaka av med salt.

Laccha paratha

6 dl chapatimjöl eller fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten
2 tsk neutral olja
50 g Carlshamn Havre
Extra Carlshamn Havre att steka i

1. Blanda mjöl, salt, vatten och olja i en skål. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda i 5-10 minuter. Har du tid så låt degen sedan vila i 10 minuter, då blir den enklare att kavla ut. 
2. Dela degen i 8 delar. Rulla till bollar med händerna och vänd i mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl och kavla sedan ut degen till tunna rundlar.
3. Bred ut ett tunt lager Carlshamn Havre på varje rundel. Vik ihop som ett dragspel så att du får en fint veckad deg. Du kan även rulla ihop den till en tajt rulle. När du har en lång rulle så snurrar du ihop den till en snurra. Vik in änden under själva degsnurran.
4. Kavla ut snurrorna och stek dem sedan gyllene i lite Carlshamn Havre så att de får fint med färg på båda sidor.