*I samarbete med Schysst käk*
Falafeln från Schysst käk hittar du i kyldisken och blir godast om du friterar den eller steker i generöst med olja. Du kan även använda en air fryer eller värma på i micron. Falafeln innehåller 8 % kryddor och görs på blötlagda kikärter precis som den ska göras.
Den lanseras i samtliga butiker och om just din butik inte har den, be de ta in, de finns centralt. Läs mer på Schysst käk hemsida, där kan du även se närmaste återförsäljare. En förpackning på 330 g kostar ca 44 kr.
Så här gör du en falafelrulle precis som i Malmö!
Här är alla essentiella ingredienser: Falafel, toum (vitlökssås), mild sås, stark sås och grönsaker. Jag gillar att skiva aubergine och fritera gyllene i lite olja, men det är helt upp till dig.
4 portioner
Mild sås
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
0,5 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppar
lite vatten för att få rätt konsistens
Toum (vitlökssås)
½ dl kikärtsspad
4 vitlöksklyftor, pressade
1 msk citronsaft
½ tsk salt
ca 2 dl rapsolja
Tillbehör
1-2 förpackningar Schysst falafel (beroende på hur hungrig du är)
4 libabröd eller pitabröd (Schysst käk har btw. grymma pitabröd)
chilisås
2 saltgurka, i stavar
1 tomat, skivad
strimlad isbergssallad
1 rödlök, tunt skivad
2 msk finhackad persilja
feferoni
ev. friterad aubergine
Mild sås
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Toum (vitlökssås)
1. Mixa ihop kikärtsspad, vitlök, citronsaft och salt till en fluffig puré.
2. Mixa nu ner lite olja i taget tills du får en slät, fluffig majonnäs.
Lägg ihop falafelrullen
1. Lägg ut ett libabröd. Placera 4-5 falaflar i mitten och pressa till dem lätt.
2. Bred på ett lager toum och ringla över mild sås och stark sås.
3. Lägg på lite av varje grönsak. Gillar du feferoni och friterad aubergine så tar du det också, jag klarar mig inte utan.
4. Rulla ihop rullen och vira in i smörpapper eller aluminiumfolie. Ät på direkten!