Afghansk festmiddag – här är våra favoriter!

Det afghanska köket är lite bortglömt och något som många av oss har dålig koll på. Det är som en mosaik av influenser, men också väldigt eget på samma gång. Det är fullt av kryddor, både färska och torkade, färgglatt och spännande. Här har jag samlat några recept som jag tycker att du borde testa.

Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.

Köket innehåller en hel del kött och kyckling, men har också många goda vegetariska grönsaksrätter, risrätter och grytor att testa.

Vi måste tipsa om en ny favorit, den helt veganska restaurangen Manto i Malmö. Mycket just afghanskt, men influenser från hela världen.