Den här filippinska grytan innehåller inte många ingredienser men ger en fyllig, lagom het och härligt krämig gryta med vegobitar. Supergod tillsammans med koktris och en klyfta lime om du känner för det.

25 jan 2020

1 msk kokosolja
500 g vegobitar, t ex Oumph, Hälsans kök, Peas eller Tempeh
5 vitlöksklyftor, hackade
1 grön chili, finhackad
3 dl kokosmjölk
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl ljus sojasås
3 lagerblad
1 tsk svartpeppar, mortlad
salt

Till servering
jasminris

1. Hetta upp oljan i en gryta och fräs vegobitarna tills de får fint med färg.
2. Vänd ner vitlöken och chilin och låt fräsa med tills vitlöken har mjuknat och fått lite färg.
3. Häll ner kokosmjölk, vitvinsvinäger, sojasås, lagerblad, svartpeppar och salt. Låt puttra på i 15 minuter. Du ska få en tjock sås som precis håller fast vid vegobitarna. Vill du ha en lite lösare sås kan du tillsätta lite vatten.
4. Smaka eventuellt av med mer salt och servera sedan genast med ris.