88:an cheesecake

Ni vet glassen 88:an? Min favoritglass som barn. Minns ni smakerna av vanilj, choklad, nougat och krokant? Precis de smakerna finns i den här cheesecaken. Den är så god att klockorna stannar!

I Frida Svanbergs bok Veganska godsaker (Bonnier Fakta) finner du muffins, tårtor, cheesecakes, småkakor och desserter. Allt är dekadent, överdådigt och vackert på samma gång. Ett måste för dig som älskar bakverk.
Recept: Frida Svanberg Foto: Helén Pe

 

88:an cheesecake

8-10 bitar

Botten
100 g (2 ¼ dl) hasselnötsmjöl
90 g (1 dl) strösocker
10 g (2 tsk) vaniljsocker
36 g (3 msk) majsstärkelse
¾ dl kikärtsspad


Vaniljfyllning
500 g (5 dl) växtbaserad färskost
150 g (1 ½ dl) växtbaserad vispgrädde
120 g (2 dl) florsocker
10 g (2 tsk) vaniljsocker

Chokladfyllning
100 g (1 dl) växtbaserad färskost
50 g (½ dl) växtbaserad vispgrädde
175 g nötkräm
20 g vegansk ljus choklad

Chokladtäcke
150 g (1 ½ dl) växtbaserad matlagningsgrädde
300 g vegansk ljus choklad
½ dl nötkrokant eller rostade hasselnötter


Till garnering
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser till bottnen i en bunke och bred ut i springformen. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
2. Gör vaniljfyllningen. Vispa färskost och vispgrädde fluffigt i en bunke. Sikta ned florsocker och vaniljsocker och vänd ihop till en slät smet.
3. Gör chokladfyllningen. Vispa färskost och vispgrädde fluffigt i en bunke. Tillsätt nötkräm och vispa ihop. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron och vänd ned i smeten.
4. Varva vaniljsmet och chokladsmet i springformen och ställ in den i frysen i minst 4 timmar.
5. Värm grädden till chokladtäcket i en kastrull och bryt ned chokladen. Rör om till en jämn chokladkräm. Häll krämen över cheesecaken och låt stelna i kylskåpet. Plocka ut cheesecaken ur formen och dekorera med nötkrokant.