Ajvar, denna smakrika paprikaröra från Balkan som kan vara det ultimata tillbehöret. Just den här innehåller aubergine och chili för extra sting och krämighet.

4 jun 2020

ca 5 dl (10 portioner)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
5 röda paprikor
2 auberginer
ev 1–2 röda chilifrukter
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk flingsalt
½ tsk svartpeppar
ev agavesirap

  1. Sätt ugnen på högsta värme eller grill.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en matsked olivolja i en kastrull, stek löken mjuk.
  3. Halvera  paprikor, auberginer och ev chilifrukter på längden. Lägg grönsakerna på en bakplåt med snittytan nedåt. Grilla i ugnen tills de är mjuka och skalet bubbligt, ca 20 minuter. Ta ut plåten och lägg en fuktig och ren handduk över grönsakerna i 10 minuter, på så sätt blir det lättare att ta bort skalet på paprikorna.
  4. Gröp ur auberginerna med en sked. Skär grönsakerna i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens.
  5. Smaksätt med resten av oljan, vinäger, salt, peppar och eventuellt lite agavesirap.

Recept & foto: Cecilia Vikdahl

Relaterade artiklar