Nu finns det ju såklart så många fler saker att göra med kikärter, men jag valde ut fyra olika som visar på bredden.
Msabaha är som hummus…fast om du inte hade mixat den. Ungefär. Vissa vänder bara kikärterna i en tahinisås men jag gillar att röra ner yoghurt. Det är ruskigt gott både ljummet och kallt tillsammans med en enkel sallad och pitabröd.
Falafel känner alla till och vi tröttnar aldrig på det heller. Den här falafeln får sällskap av riven zucchini som gör den extra saftig och mumsig. Kikärter är så bra i biffar eftersom de har en så bra konsistens som varken är för mjuk eller hård. De håller ihop av sig själv även om det kan vara bra att tillsätta någon form av stärkelse, t ex majsstärkelse.
Har du inte rostat kikärter så har du verkligen missat något. De Blir härligt krispiga och går att krydda upp på en massa olika sätt.
Kikärter i grytor, soppor och gratänger är prima eftersom de behåller konsistensen så bra. Det är även smidigt att ha hemma eftersom de håller i evighet i skafferiet. Här jag ersatt köttet i en klassisk Flygande Jacob med kikärter och det blev prima.