Vitlöksbröd är så gott att man ibland vill äta det frukost, lunch och middag. Här toppar vi med två tokigt goda toppingar.

4 Mar 2017

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons bok Vegan BBQ.

 

Vitlöksbröd
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk finhackad persilja
1 tsk salt
8 skivor vitt surdegsbröd

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål. Blanda ner olivolja, finhackad persilja och salt.
Pensla brödskivorna med oljan. Var generös, det blir bara godare ju mer du tar. Grilla brödskivorna tills de får fina grillränder.

Vit bönröra med rosmarin
1 burk vita bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin
1 tsk salt
svartpeppar

Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Låt dem rinna av. Mixa ihop med olivolja och riven vitlök. Ta hjälp av en matberedare eller stavmixer.
Hacka rosmarinen fint och blanda ner den i bönröran. Salta och peppra.
Klicka lite bönröra på vitlöksbrödet. Droppa över olivolja och strö över lite färsk rosmarin.

Rostad paprikaröra
1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad basilika
2 msk rostade pinjenötter
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera paprikorna och peta ut kärnhuset. Lägg dem
med snittytan nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla med olivoljan och rosta sedan i ca 15 minuter eller tills skalet är svart.
Ta ut paprikorna och lägg ner i en skål. Plasta in och låt stå i 10 minuter. När paprikan inte är så varm att du bränner av
dig fingertopparna börjar du
dra av skalet.
Hacka de rostade paprikorna fint. Hacka
även vitlöksklyftorna. Blanda paprika, vitlök, basilika,
rostade pinjenötter och salt.
Fördela på det grillade vitlöksbrödet.

Relaterade artiklar