10-minutersfrallor



Snabba bröd som man kan göra när man vill ha nybakat bröd till middag eller kanske mellanmål. Och ja, de tar bara 10 minuter att baka!

Recept och foto: Foto: Fredrik Nylén

I Fredrik Nyléns senaste bok Matbröd (Semic) finns allt från hönökaka, tekakor och kavring till bananbröd, pannbröd, surdegsbröd och mer därtill. En fantastisk bok för dig som älskar att baka. För att veganisera är det bara att byta ut mejeriprodukterna mot växtbaserade alternativ och honungen mot agavesirap.

10 st

5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl olivolja
2 ½ dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Tillsätt olja och mjölk och rör ihop till en rätt lös deg. Arbeta degen ett par minuter med en träslev tills den går att ta på med fingertopparna utan att den klibbar.
4. Dela degen i 10 bitar och rulla till frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gör ett par snitt i varje fralla.
5. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt dem svalna på plåten.