Här är vår twist på den gotländska paradefterrätten saffranspannkaka. Tunna saffranspannkakor med amarettogrädde och salmbärssylt. Drömskt gott.

10 jul 2016

Gotländsk saffranspannkaka görs oftast på risgryn och bakas i ugnen. Vi valde att istället smaksätta pannkakssmeten med saffran, grädda i en stekpanna och servera tillsammans med salmbärssylt och amarettogrädde. Mums!
Psst… salmbärssylt hittar du i delikatesser och välsorterade matbutiker görs på blåhallon eller ”salmbär” som man kallar dem på Gotland. Salmbär växer på många ställen i Sverige och smakar som en blandning av blåbär, björnbär och hallon.

För fyra personer och kan göras helt vegan/vegetariskt.

Saffranspannkakor
4 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 paket saffran
7,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
3 msk rapsolja eller smält smör, t ex mjölkfritt

Amarettogrädde
2 dl vispgrädde, t ex växtbaserad som Alpro Airy & Creamy eller Planti Creamy Dessert
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk mandellikör som Amaretto

Till servering
salmbärssylt
rostade mandelflagor

Saffranspannkakor
Blanda ihop mjöl, majsstärkelse och saffran i en bunke. Vispa ner lite mjölk och matfett i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Låt vila i 10 minuter.
Stek gyllenbruna pannkakor i en stekpanna.

Amarettogrädde
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker. Smaksätt med mandellikör.

Servera pannkakorna tillsammans med amarettogrädde, salmbärssylt och rostade mandelflagor.

 

Relaterade artiklar