ANNONS

Saffranspannkaka med amarettogrädde och salmbärssylt

Här är vår twist på den gotländska paradefterrätten saffranspannkaka. Tunna saffranspannkakor med amarettogrädde och salmbärssylt. Drömskt gott.

Gotländsk saffranspannkaka görs oftast på risgryn och bakas i ugnen. Vi valde att istället smaksätta pannkakssmeten med saffran, grädda i en stekpanna och servera tillsammans med salmbärssylt och amarettogrädde. Mums!
Psst… salmbärssylt hittar du i delikatesser och välsorterade matbutiker görs på blåhallon eller ”salmbär” som man kallar dem på Gotland. Salmbär växer på många ställen i Sverige och smakar som en blandning av blåbär, björnbär och hallon.

För fyra personer och kan göras helt vegan/vegetariskt.

Saffranspannkakor
4 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1 paket saffran
7,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
3 msk rapsolja eller smält smör, t ex mjölkfritt

Amarettogrädde
2 dl vispgrädde, t ex växtbaserad som Alpro Airy & Creamy eller Planti Creamy Dessert
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk mandellikör som Amaretto

Till servering
salmbärssylt
rostade mandelflagor

Saffranspannkakor
Blanda ihop mjöl, majsstärkelse och saffran i en bunke. Vispa ner lite mjölk och matfett i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Låt vila i 10 minuter.
Stek gyllenbruna pannkakor i en stekpanna.

Amarettogrädde
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker. Smaksätt med mandellikör.

Servera pannkakorna tillsammans med amarettogrädde, salmbärssylt och rostade mandelflagor.