Krämig, smältbar och mjölkig mozzarella är något som får den hårdaste typen att mjukna. Blanda ner i en sallad, toppa en rostad bruschetta eller strö över pizzan. Behöver vi sälja in det mer?

7 Jul 2017

2,5 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
1 dl vatten
0,75 dl rapsolja
2 tsk salt
1 dl tapiokamjöl eller 5 msk majsstärkelse
1 msk VegeSet (finns bl a att beställa på www.goodstore.se och www.veganlife.se)
0,5 tsk xantangummi
2 liter iskallt vatten

Xantangummi hittar du i välsorterade matbutiker och i hälsokosten.

Tapiokamjöl hittas på glutenfria hyllan eller i asiatiska butiker. Du kan även ersätta det med majsstärkelse.

1. Häll ner yoghurt, vatten, olja och 1 tesked salt i en matberedare och mixa ihop. Skrapa ner i en skål, plasta in och låt stå i rumstemperatur i 8 timmar.

2. Häll ner yoghurtblandningen i en kastrull och vispa ner tapiokamjöl, VegeSet och xantangummi. Sätt plattan på medelhög värme och låt allt sjuda under ständigt vispande tills du har en glansig och tjock konsistens. Det tar cirka 5 minuter. Ta kastrullen från plattan.

3. Häll ner resterande tesked salt i det kalla vattnet. Ta sedan en glasskopa och skopa upp osten.

4. Droppa ner bollarna i det kalla vattnet. De stelnar direkt och blir fasta, men fortfarande mjuka som mozzarella ska vara. Förvara i kylen i upp till en vecka.

Relaterade artiklar