Går det att göra majonnäs utan ägg? Well, vi vet minst fyra fantastiska sätt och här kommer ett... med cashewnötter!

14 Mar 2017

2,5 dl

Cashewnötter blir härligt krämiga när du mixar dem, dock så behöver du en riktig höghastighetsmixer för att majonnäsen ska bli riktigt slät.

1 ½ dl naturella cashewnötter
1 citron, saften, ca 1 msk
1 tsk senapspulver
1 dl rapsolja
½ dl vatten
salt
vitpeppar

1. Blötlägg cashewnötterna i minst 6 timmar, detta för att de ska bli mjukar.

2. Sila bort vattnet och häll ner cashewnötterna i en mixer tillsammans med citronsaft, senapspulver, rapsolja, vatten, salt och vitpeppar.

3. Mixa till en slät majonnäs. Det tar någon minut.
Majonnäsen håller fem dagar i kylskåpet.

För variation, blanda ner följande:

Aioli
2 vitlöksklyftor, rivna

Limeaioli
2 vitlöksklyftor, rivna
1 lime, rivet skal och saft

Currymajonnäs

1 vitlöksklyfta, riven
½ citron, saften
1 tsk curry

Tryffelmajonnäs
några droppar tryffelolja

Chipotlemajonnäs

1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk paprikapulver
2 tsk chipotlepasta

Relaterade artiklar