En värmande favorit med färgglada grönsaker och en krämig kronärtskockspesto. Perfekt när du vill göra mat till många eller fylla frysen med matlådor.

8 Jan 2017

8 portioner

1 paket torkade lasagneplattor
2 askar cocktailtomater

Kronärtskockspesto
1,5 dl mandel
2 gula lökar, finhackade
2 burkar kronärtskocksbottnar
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, rivna

Grönsaksfyllning
2 auberginer, tärnade
2 zucchini, tärnade
2 burkar krossade tomater à 400 ml
1 paket fryst persilja (eller en kruka färsk)

Bechamelsås
50 g mjölkfritt smör
5 msk vetemjöl
5 dl mjölk, t ex osötad soja- mjölk eller mandelmjölk eller havregrädde
salt
svartpeppar

Kronärtskockspesto
Rosta mandeln i en torr stekpanna tills den har fått färg Häll över i en skål så länge. Fräs den gula löken i lite olja tills den är mjuk och genomskinlig. Grovhacka kronärtskocksbottnarna och låt de svettas med löken i några minuter.
Kasta ner mandel, lök, kronärtskockor och olivolja i en matberedare och mixa slätt. Smaksätt med riven vitlök. Om peston känns alldeles för tjock, späd med lite vatten.

Grönsaksfyllning
Bryn aubergine och zucchini i omgångar i generöst med olivolja.Samla allt i stekpannan och rör ner krossade tomater och persilja. Låta bubbla på i två minuter.

Bechamelsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjöl och låt bubbla i en minut.Vispa sedan ner lite mjölk i taget tills allt är använt. Låt såsen sjuda under några minuter under ständigt vispande. När den har tjocknat smaksätter du med salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 175 grader.
Bred ut ett lager kronärtskockspesto, ett lager grönsaksfyllning och ett lager bechamelsås i botten av en gratängform. Lägg på ett lager med lasagneplattor.
Upprepa tills all fyllning är använd. Översta lagret ska vara lasagneplattor och bechamelsås.
Halvera cocktailtomaterna och sprid ut dem på lasagnen.
Gratinera i 40 minuter.