Söta jordgubbar möter syrlig lemon curd i den här jordgubbstårtan som är den perfekta finalen på midsommarfesten.

18 Jun 2017

12 bitar

Tårtbottnar
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl strösocker
en nypa salt
1,25 dl rapsolja
1,5 tsk vinäger
2,5 dl varmt vatten

Lemon curd
saft och skal från 2 citroner
1 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
0,5 dl vatten
25 g smör, t ex mjölkfritt

Fyllning och dekoration
5 dl jordgubbar
2 bananer
3 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter.
Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en skål.
Vispa ner olja, vinäger och vatten. Ta lite i taget så att du inte får några klumpar.
Fördela smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Testa med en provsticka. Ta ut och låt svalna helt.

Lemon curd
Blanda citronsaft, citronskal, strösocker, majsstärkelse, och vatten i en kastrull. Låt sjuda under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet.

Skiva hälften av jordgubbarna. Spara den andra hälften till dekoration. Skiva bananerna. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Sprid ut hälften av lemon curden och strö över de skivade jordgubbarna. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut resten av lemon curden och sprid ut bananskivorna. Avsluta med den tredje tårtbottnen.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker. Bred eller spritsa grädden runtom hela tårtan. Dekorera med jordgubbar.

Relaterade artiklar