Den som bara har smakat gråbrun tråktahini har kanske blivit avskräckt för livet. Ofta lite bränd och smulig är den långt ifrån den ljusa och lena tahini som oftast används i Mellanöstern. Här serverad till grillad aubergine.

7 Jul 2017

Vit tahini
2 dl vita skalade sesamfrön
1 dl neutral olja
1 krm salt

1 aubergine
1 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 citron
salt

Till servering
valnötter
granatäppelkärnor

Vit tahini
Mixa sesamfrön, olja och salt i en mixer eller matberedare till en helt slät smet. Den ska vara trögflytande men späd eventuellt med extra olja om den känns alltför tjock.

Skär auberginen i skivor. Ringla över olivolja och krydda med cayennepeppar och lite salt. Grilla i en grillpanna eller stek i en stekpanna länge på medelvärme tills den är mjuk och har fått ordentligt med färg.
Lägg upp på ett fat, pressa över saften från citronen och ringla över tahinin. Garnera med valnötter och granatäppelkärnor.

Tips!
Experimentera gärna med att rosta sesamfröna lätt i ugnen eller en torr stekpanna innan du mixar dem. Ju mer rostade desto mer bitterhet får tahinin.

Relaterade artiklar