Dags att återuppleva (eller prova på) en av 80-talets favoriter – den bakade potatisen. Här kommer ett uppdaterat recept... med sojabönor!

17 Okt 2016

4 portioner


Salsa
1 röd paprika
3 tomater
1 chilifrukt
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 krm salt

4 stora bakpotatisar
4 avokador, urgröpta och skurna i bitar
1 kruka koriander, grovt hackad
150 g gröna sojabönor


Salsa
Sätt ugnen på 250 grader, grill. 
Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper. Halvera paprikan. Lägg i formen med snittytan nedåt. Grilla tills skalet svartnar, det tar 8-10 minuter. Låt svalna (ett klassiskt trick är att låta svalna i en plastpåse för att lättare kunna dra av skalet, men jag tycker att det går enkelt ändå). Dra av skalet.
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i tomaterna i max en minut. Ta upp, låt svalna något och skala. Skär paprika, tomater, chili och lök i riktigt små bitar. Fräs i olja i några minuter. Smaka av med salt. Låt svalna.

Sänk ugnen till 225 grader.
Sätt potatisarna på en bakplåtsklädd plåt. Stick några hål i varje potatis med en gaffel. Baka i ca en timme. Potatisen ska bli riktigt mjuk inuti och skalet knaprigt.

Skär ett kryss på potatisens topp. Tryck till. Fyll med salsa, avokado, koriander och bönor.